maandag 17 september 2012

Revenge of the Nerds

Ahh, nerds. Ze lijken wel uitgestorven. Zelfs de bollebozen uit de nieuwste reeksen hebben van die rockhard abs waarop je een notenboom kunt kraken. Het enige accessoir dat hen nog scheidt van de rest van die perfect gesculpteerde lichamen is de bril met het zwarte montuur (zonder glazen, natuurlijk). Er was echter een tijd waar de slimme sul makkelijk te onderscheiden was van de breedgekaakte Johnny-football-hero, de Don-testosteron Juan die gewoon voor zich uit moest staren en amandeltennisen met hele horden cheerleaders.

De typische jaren '80 en '90-nerd zag er bij benadering als volgt uit:

You won't hit someone who wears glasses, will you? THWACK!

Hij was slim, mager, onhandig en had een gezicht vol receptoren voor pestkopvuisten. Zijn liefde voor wiskunde en fysica werd enkel geëvenaard door zijn gekunstel in het bijzijn van het andere geslacht, waar hij vaak te technisch omschreef wat hij zoal leuk vond aan haar (de uitnodigende curvatuur van haar pelvis en natuurlijk het copieuze volume van haar mammaliën). 

Niet alleen waren deze bretelrebellen alomtegenwoordig. Sommigen van hen werden zelfs beschouwd als zijnde coole nerds!

Geen coole nerd.

Tot een stuk in de jaren '90 waren er heel wat populaire bands met het macho-gehalte van een telraam, dus hierbij volgt een heel subjectieve, veel te korte lijst, zoals opgesteld door mij, een halve nerd (drop de fysica en houd het gestuntel rond vrouwen). Deze groepen werden in media zoals 'radio' en 'televisie' meer dan gemiddeld gedraaid, en werden niet -zoals nu zou gebeuren- verbannen naar Nerdchannel 1/2 π² achter de decoder. In ons landje houdt School is Cool het coole nerd-vaandel hoog. Alleen al door hun naam zouden ze op Graspop camionladingen latexen schedels en bijlen naar hun respectievelijke brilletjes geworpen krijgen.
 

 5. New Musik - World of Water







Met de k van kewl. Jaren voor Cher met de auto-tune begon te prutsen (de satan eist nog altijd haar resterende vlees), vonden deze mannen het ook een goed idee om hun okselfrisse verschijning een boost te geven met de elektronische trukendoos. Ik snap echter niet hoe iemand bij het afmixen van de plaat kan bedenken dat het nummer 'meer eekhoorn ' nodig heeft. 


4. Devo - I Can't Get No Satisfaction





Wat? Dit dateert zelfs al van 1977. Ruw afgerond zo'n 100 jaar oud, dus. Dit waren blijkbaar de proto-nerds! Of Bèta-nerds. Of Nerd 1.0. Je hoort een klassieker van de Stones vakkundig door de analoge vleesmolen gedraaid worden door wat lijkt op de nog nagloeiende kuisploeg van Tsjernobil. En ze hebben een vies gevoel voor humor. Deze clip met de bijhorende muziek is als een gore Dawn of the Dead-milkshake van net geen vijf minuten net niet over de hals gaan.


3. Thomas Dolby - She Blinded Me With Science






'Ze verblindde me met wetenschap?' Ok, het is gewoon een bestaande uitspraak, maar wel veel te toepasselijk om uit dit lijstje te laten. Deze man heeft alleszins niks met Dolby-surround te maken. Al heeft hij wel een mentale techniek ontwikkelt waarmee hij zich in vier kan splitsen en u vervolgens quadrophonisch kan toezingen. Hij zou nu een prachtige posterboy kunnen zijn voor Rilatine. In die naïeve periode werd dat teveel aan energie er nog af gedanst of uit geschokt door professionele schokdokters.


2. They Might Be Giants - Birdhouse in Your Soul





Een aanstekelijk nummer, gezongen uit het perspectief van een blauw ovenlichtje in de vorm van een kanarie. Meer dan waarschijnlijk een cover van 50 Cent. Het gedans in deze clip, ik krijg het maar niet onder woorden hoe onnozel het wel is. Nee, ik geef op. Gewoon kijken.


1. Talking Heads - Once in a Lifetime





Ha, die caption zegt gewoon alles. David Byrne en de zijnen waren tijdens de jaren '80 het toppunt van white and nerdy (nee, Weird Al, je mag er niet in. Of toch niet helemaal). Hun concertfilm Stop Making Sense wordt door velen zelfs als een van de beste live opnames ooit bevonden. En wie ben ik om 'velen' tegen te spreken. Wat wel vaststaat is dat David als promotie zichzelf interviewde en ik vind (dat is alvast 'een enkeling') dat een bizar en grappig kijkstuk. Enjoy, word één met je ingebakken nerd en geef gerust suggesties!






Geen opmerkingen:

Een reactie posten